Меню
TwitterRssFacebook
Страници
Различен поглед

Различен поглед

Огледайте се по улиците. Дали Dacia Duster не е най-често срещаният нов кросоувър (е, с оглед на географската ширина, изключвайки марките BMW,
Mercedes-Benz и Audi)? Определено моделът жъне голям успех на родния пазар и това съвсем не е случайно.
Бюджетната джипка предлага изпитани двигатели на Renault, още по-изпитано 4×4 на Nissan, добро оборудване и изключително атрактивна цена. След фейслифта за 2014 г. Duster предлага и доста по-атрактивна визия.
Всъщност и старият Duster имаше привлекателна външност. Най-открояващите му се черти са широките калници като на сериозен офроудър, подсилените с протектори предница, задница и странични прагове (за съжаление от пластмаса), както и внушителният просвет от 20,5 см (21 см за версията 4×4). Така бюджетникът има доста стегнат и мускулест вид. Сега от Dacia са добавили по-разчупени и модерни светлини и „назъбена“ хромирана радиаторна решетка отпред. Макар и съвсем козметични, измененията правят екстериора доста понеобикновен от този на предшественика и съвсем не бюджетен. Отзад може би и основателят на фенклуба на Dacia няма да успее да открие разлика, но такава има светлината за движение на задна скорост вече не е кръгла, а правоъгълна. Duster изглежда прилично раздут, но всъщност е с компактни габарити (дълъг 4,31, широк 1,82 и висок 1,62 м). За възможностите му извън пътя говорят и ъглите, с които предницата и задницата атакуват високи препятствия – съответно 29,3 и 34,9 градуса.
Отвътре е по-комфортно и симпатично, отколкото се очаква по презумпция от една Dacia. Използваните материали, естествено, не блестят с лукс, но пък не дразнят и не придават евтин облик на интериора. Тапицерията на салона бе от приятна текстилна материя с фигурално оформление, като същият материал бе използван и за облицов-
ката на вратите отвътре, което придава стилен облик. Има и някои странности като например, че колелото за настройване на електрическите огледала е поместено доста неудобно, точно под лоста на ръчната спирачка и че пътниците отзад, като облегнат лакът на дръжката на вратата, отварят прозореца, тъй като копчето се пада точно там. Но това са бели кахъри. Като част от допълнителното оборудване пък може да се възползвате от доста прилична мултимедия със 7-инчов, чувствителен на допир дисплей и навигация (срещу 990 лв.), темпомат и ограничител на скоростта. Мястото е напълно достатъчно за петима възрастни, а багажникът предлага пространство за 408 л за версията с 4×4, нарастващи до 1570 л при спускане на задните седалки.
Тестовият автомобил беше с най-мощния дизелов двигател, предлагащ 110 конски сили и 240 Нм максимален въртящ момент при задвижване на четирите колела. Той взема спринта до 100 км/ч за 12,9 сек, а максималната скорост е 168 км/ч. За по-добро представяне извън пътя първата предавка на 6-степенната скоростна кутия е по-къса, за да осигурява повече мощност. Системата за задвижване на четирите колела предлага три режима на работа – Auto (основно се използва предният мост, а до 50% от тягата се предава на задния, когато предните колела забуксуват), Lock при който 50% отиват за предната и 50% за задн а т а ос, но може да се използва само при скорост, по-ниска от 60 км/ч) и 4×2 (задвижва само предните колела). С това задвижване, с добрия просвет и с подходящите гуми Duster вдъхва абсолютна увереност дори и при много тежки условия. Масата на автомобила от едва 1325 кг също му позволява да се измъква лесно от тежки ситуации.
Румънците ни обещават, че в тази си модификация Duster ще гори едва 5,2 л на 100 км при комбиниран цикъл на шофиране. Реалността обаче доста се различава от обещанията – 9,2 л според бордовия компютър. Вероятно късата първа предавка, освен да помага при офроуд, надува и разхода на гориво в града.
Пътното поведение е много добро и повече прилича на това на лек автомобил, отколкото на кросоувър. Duster атакува уверено завоите и също толкова уверено излиза от тях. Вози малко твърдичко, но не чак толкова, че да бъде определен като некомфортен. Производителят се хвали, че при фейслифта чувствително е подобрена изолацията от външни шумове при движение, но те пак се чуват сравнително осезателно в купето, както и бръмченето на двигателя.

Двигатели

engineСъздаден от инженерите на Groupe Renault новият бензинов турбодвигател TCe 125 съчетава мощ, гъвкавост и икономичност. Двигателят осигурява на новия Duster отлична реактивност и силно ускорение, дори и при ниски обороти благодарение на мощността от 125 к.с. и високия въртящ момент от 205 Nm при 2000 об / мин., по-голям с 1/3 в сравнение с двигателят 1.6 16v 105. С TCe 125 новият Duster има отличен разход на гориво и ниски вредни емисии, както и намалени екплоатационни разходи. Изключително безшумен, новият Duster TCe 125 се грижи за комфорта на пътниците.
engine За водачите, които предпочитат дизелов двигател, новият Duster предлага избор между две мощности от 90 и 110 к.с. Всеки един от двигателите е динамичен, издръжлив и иконимичен. Двигателят dCi 110 разполага с по голяма мощност и въртящ момент. Двигателите dCi 90 и dCi 110 имат разход на гориво съответно от 4.7л/100км и от 5.1л/100км, и CO2 емисии от 123 и 135г/км.
engineДвигателят 1.6 16v 105 е много икономичен бензинов мотор. С работен обем от 1.6л. и мощност от 105к.с., той е динамичен и икономичен. Оборудван с този двигател, новият Duster има консумация на гориво от 7.1л/км и от 165г/км CO2 емисии.
За още повече икономия двигателят 1.6. 16v 105 се предлага и във версия с фабрична газова уредба с вредни емисии от само 145г/км CO2. Един наистина икономичен вариант, щадящ природата с по-ниски CO2 емисии спрямо бензиновия вариант. С новия Duster, икономичността е във ваши ръце.