Меню
TwitterRssFacebook
Страници
Спорт за всички

Спорт за всички

Спортното отделение на „Рено“ • „Рено Спорт“ (RS), бе известно с едно • взимаха стандартна каросерия на „Туинго“, „Клио“ ипи „Меган“ и не спираха пред нищо, преди да направят безкомпромисна спортна машина.
Досега такъв бе случаят и с трите им модела. През миналата година дебютира новата генерация на „Клио RS“. И понеже живеем в трудни времена, изискванията към колата станаха малко повече. Тя трябваше да стане по-желана от по-широк кръг клиенти.
Например атмосферният двулитров бензинов агрегат бе заменен с нов 1,6-литров с турбо. Какво му имаше на стария – отговаряше прекрасно на газта и задвижваше леката каросерия с огромна лекота. Чудесно за спортен автомобил, лошо за разхода. Новият има същата мощност и се справя не по-лошо със задачата, осигурявайки в действителност по-нисък разход (8,9 л/100 в нашия тест, близо 15л/100втеста на старото „Клио RS“). Освен това турбото предлага по-висок въртящ момент (240 Нм) в по-широк оборотен диапазон и прави мощността по-достъпна за хора, които не са състезатели по дух и природа. Целите очевидно са изпълнени.
Но защо „Рено“ предлага „Клио RS“ само с автоматична кутия с два съединителя? Този тип трансмисии станаха много популярни напоследък, по-ефективни са и са чудесно пригодени за спортни автомобили… ако работят добре. В случая с „Клио RS“ това не е съвсем така. Водачът може да превключва между различни режими – нормален, RS и „Race“. В двата по-високи режима кутията превключва по-бързо от нормалния режим и задържа предавка при достигане на ограничителя но въпреки това не се справя достатъчно бързо. Най-бързо е превключването в Race режим (150 милисекунди), но той е комбиниран с изключена ESP, което не е препоръчително за нормалните шосета, а само за писта. В нормален (ежедневен) режим предавките се сменят със забавяне и невинаги отговарят на желанията на водача. Неприятно и евтино впечатление прави и скърцащата пластмаса на скоростния лост. Водачът обаче може да използва и лостчетата зад волана за ръчна смяна.
В другите две важни дисциплини за спортните автомобили – воланът и окачването, „Клио RS“ се справя добре, дори близо до блестящо. Воланът е много директен и позволява прецизно позициониране на колата на пътя. Окачването има двойствен характер – при бавна скорост е по-скоро некомфортно за ежедневна употреба, но при амбициозно каране кара колата да оживее. Тогава то позволява на гумите да запазят контакта с пътя по всяко време, компресира и разгъва като истинска спортна кола. По-добри от тези настройки едва ли има на пазара в момента. В допълнение 320-милиметровите дискове на предните колела помагат за сигурното спиране в екстремна ситуация.
Каросерията, която се предлага само с пет врати, се отличава от нормалното „Клио“ чрез спортните си детайли, включително задния дифузьор. Вътре има удобни спортни седалки, а като екстра се предлага RS монитор, който показва данни за налягането в турбото, температурата на маслото, използвата мощност и страничното и надлъжното ускорение. Играчка за състезатели аматьори.
Нашето мнение
„Рено Клио RS“ е загубило от остротата на предшественика си и наистина може да се хареса на повече хора, защото е още по-лесно да се кара бързо. Добрата комбинация от двигател, окачване и волан е помрачена от недостатъчно добре работещата автоматична кутия. „Рено“, върнете ни „ръчката“!