Меню
TwitterRssFacebook
Страници
Три поредни години Dacia оглавява българския автомобилен пазар

Три поредни години Dacia оглавява българския автомобилен пазар

За последните три години Dacia успя да се наложи на българския пазар като безспорен лидер в продажбите на нови автомобили.

Най-продаваният автомобил в България за първите 6 месеца на годината е „баничарката“ Dacia Dokker с реализирани 934 бройки. Това е огромен ръст от 54,9%.

Що се отнася до делът на автомобилните концерни, логично водещ е алиансът Renault – Nissan, които са реализирали общо 4968 автомобила с марките Ranult, Dacia и Nissan и така държат 32,2% пазарен дял.

Походът към челото на родния автопазар започва през 2013 г. В края й марката заема пазарен дял от 10,92%. На следващата година (2014) той е увеличен до 12,68%. През 2015 г. Dacia завършва с 13,12%, а до края на септември 2016 г. марката държи 13,25% пазарен дял в България.

Всичко това се равнява на общо над 12 000 продадени автомобила от 2013 година до днес. Не без значение е и фактът, че българите тотално преосмислиха отношението си към марката. Показателно е да се видят обявите за коли „втора ръка“ в най-големия специализиран сайт у нас. Там най-ниската цена за Dacia Duster е около 12 000 лв., а средната цена на модела (говорим за първото поколение) е около 15 000 лв.

Успехът си през тази година (а и през предходните) Dacia дължи на продажбите в SV-сегмента (49,20% от общите в сегмента). Следващият по сила сегмент е MPV (37,15% от общите в България). Следва сегмент В и SUV1.

Къде се крие разковничето на успеха на марката у нас? „Има няколко основни фактора за тези отлични резултати. Надеждни и качествени модели, създадени за условията на пътищата в страната. Обновена лека и лекотоварна гама автомобили с атрактивни „нетни“ цени, които спестяват губенето на време в търсене на по-изгодна оферта. Широка продажбена и сервизна мрежа, работеща по най-високи стандарти, която през годините успя да спечели доверието на клиентите и да ги превърне в най-мотивираните посланици на марката“ коментира Оливие Жан, Генерален директор на „Рено Нисан България“.

Клиентите са в центъра на цялостната стратегия за развитието на марката в България. Преди седем години стартира инициативата „Излет с Dacia“, която всяка година събира клиентите на марката, техните приятели и семейства. По желание на клиентите се създава и Duster Adventure Club, който няколко пъти годишно отправя офроуд предизвикателства към собствениците на един от най-популярните SUV модели в страната. Заедно с Димитър Илиев, лице на марката за България, и екипът на Safety Driving Academy, компанията отговаря на желанието на клиентите да бъдат доказани качествата на Dacia Duster в едно многои тежко състезание. Бе избрано Balkan Offroad Rallyе и две поредни години автомобилът успешно премина през повече от 2000 състезателни километра.