Меню
TwitterRssFacebook
Страници
Три от три: Три титли за Renault e.dams

Три от три: Три титли за Renault e.dams

В три сезона на шампионата FIA Formula E

Създаден преди три години, шампионатът FIA Formula E се доминира напълно от Renault. Представянето и енергията на Renault e.dams бяха надлежно възнаградени, след като френският екип беше коронован като шампион във FIA Formula E за трета поредна година. В момента това е единственият екип в шампионата, печелил титлата при отборите.

През първите два сезона Renault e.dams прегърна предизвикателството на шампионата Formula E, спечелвайки отборната титла два последователни пъти. Себастиан Буеми изпусна короната при пилотите само с една точка в първия сезон, но се завърна още по-силен втория и спечели шампионското отличие след вълнуващо последно състезание за сезона в Лондон.

Таи година Renault e.dams го направи още веднъж, спечелвайки титлата благодарение на изключително постоянство и шест победи от дванадесет състезания. Renault e.dams e единственият отбор, спечелил точки от всяка надпревара. С ясната цел за нова титла, отборът и Себастиан Буеми започнаха сезона с триумф в Хонг Конг. Последваха победи в Маракеш и Буенос Айрес. Скоро след това отборът се завърна за поредния успех в Монако, където швейцарският пилот стартира от полпозишън – негов първи за сезона, като остана начело на колоната до финала на монакското трасе. Една седмица по-късно в Париж, Себастиан донесе първата победа на родна земя за Renault e.dams. След това той добави още един успех във второто състезание в Берлин – негов шести от осем старта. Междувременно Нико Прост позволи на отбора да се доближи до отборната титла, записвайки ценни точки във всеки кръг, като бе единственият пилот, записал подобно впечатляващо постижение.

Битката за титлата бе изключително напрегната във финала на сезона в Монреал, тъй като само 18 точки разделяха Себастиан от най-близкия му преследвач, Лукас ди Граси, преди последния състезателен уикенд в Канада. За съжаление, отборът имаше разочароващ съботен ден с инцидент на Себастиан в свободната тренировка и последваща дисквалификация. Лошият късмет се завърна в неделя с трудно състезание и за двамата пилоти.

Renault, пионер и лидер в Европа на пазара на електрически автомобили, е официално обвързан като технически партньор на шампионата Formula E от първия му сезон през 2013. Влиянието на Renault стана още по-сериозно, след като те станаха основен спонсор на отбора e.dams. Притежаван от Ален Прост и Жан-Пол Дрио, тяхното вълнуващо, ново пътешествие започна през септември 2014 в Пекин. С това партньорство Renault инвестира в изцяло нова и особено иновативна дисциплина с желанието да демонстрира своя двоен опит в моторния спорт и електрическите автомобили. Ангажиментът и успехът от шампионата са сериозен тласък за развитието на гамата електрически автомобили. На тазгодишното автомобилно изложение в Женева, Renault представи концептуалния модел Zoe eSport, който е актуализирана версия на успешния сериен модел, снабден с последните технологии от Formula E.

Шампионатът FIA Formula E е иновативен сред другите състезателни дисциплини заради сътрудничеството му с феновете по света. Инвестирайки в някои от най-завладяващите и динамични градове в света, широката палитра от фенове извежда шампионата до ново ниво. Formula E вече се отличава с влизането на много големи автомобилни производители, доказвайки се като сериозен и многоуважаван шампионат в световния моторен спорт. Присъединяването на Mercedes и Porsche към шампионата за сезони 5 и 6 само потвърждава огромната стойност на дисциплината.

Renault e.dams спечели общо 268 точки за своята трета титла. Себастиан записа общо 157 точки с шест победи, а Никола добави 92 точки.

Renault e.dams благодари на своите партньори HP, Richard Mille, Lemo, Julius Baer и 8Js за техния ангажимент и подкрепа през целия сезон. Всички те допринесоха за успеха на отбора.

Renault e.dams ще се завърне следващия сезон, за да се бори за още повече купи.

Ален Прост, съсобственик на отбора: “Искам да честитя на Жан-Ерик Верн за първата му победа във Formula E, както и на другите пилоти, а също така и на Лукас ди Граси за спечелената от него шампионска титла. Мислехме, че можем да спечелим и двете титли, но това не бе възможно. Шампионатът става все по-конкурентен. Много сме щастливи, че спечелихме отборния шампионат за трета поредна година. Шоуто този уикенд бе страхотно, състезавахме се на една от най-добрите писти този сезон. Всички бяха много щастливи. Искам да благодаря на нашите партньори за подкрепата им, по-специално на Renault. Ще се завърнем следващата година, надявам се с повече успех.”

Жан-Пол Дрио, съсобственик на отбора: “Този уикенд в Монреал бе един от най-трудните през цялата ми кариера на собственик на отбор. Но искам да поздравя целия екип за невероятната им работа този уикенд, позволявайки на Себастиан да се бори за титлата, въпреки една от най-сериозните катастрофи във Formula E, която видяхме през трите сезона до момента. Изключително сме щастливи да спечелим отборния шампионат за трета поредна година. Надявам се, че в бъдеще няма да имаме други дублирания на дати с други шампионати, за да може да поддържаме равенство, което ще се спазва.”

Жером Стол, Президент на Renault Sport Racing: “Когато Renault влезе във Formula E в началото, винаги е било въпрос на победа и иновация. Да спечелим три титли в три сезона, това е невероятно. Искам да поздравя целия отбор за тяхната усилена работа в продължение на целия сезон. Нивото се покачва всяка година, но Renault, благодарение на своите умения в сферата на електрическите технологии, повече от всякога остава лидер в шампионата Formula E. Ще се завърнем следващия сезон за здрава битка, да запазим титлата си и да се опитаме отново да спечелим двете колони.”

Нико Прост, #8: “Не беше лесна година. Имах трудности в квалификациите през целия сезон. Да завърша шампионата на шеста позиция не е много удовлетворяващо. Напускаме Монреал с отборната титла, която бе една от целите ни. Ще дадем най-доброто от себе си, за се завърнем още по-силни следващия сезон.”

Себастиен Буеми, #9: “Щастлив съм за отбора, те наистина заслужаваха тази титла. Болидът бе страхотен през целия сезон. За нещастие, той не завърши добре за мен, но това са състезанията и трябва да го приема. Трябва да се поучим от грешките си, за да се върнем по-силни следващата година.”